Karacasu ilçesinde tütün üreticileri maliyetlerden şikayetçi
Aydın’ın Karacasu ilçesinde tütün üreten çiftçiler, maliyetlerin artmasından şikayet etti. Tütünün maliyeti yükselirken, gelirler düşüyor ve gençler çiftçilik yapmayı bırakıp asgari ücretle çalışmaya yöneliyor.
Aydın’ın Karacasu ilçesinde tütün üreten çiftçi, Ali Özdemir, “Ben bu tütünü anamdan doğdum doğalı yapıyorum. Çocuklarımı bundan büyüttüm, bundan besledim. Okuttum, evlendirdim. Önceki yıllara göre artık bu tütün para etmez oldu. İşçiliği kolaylaştırdılar, maliyetler artı. Biz bu tütünden artık para kazanamıyoruz” dedi.
Genç üretici Samet Selim Dalgıç ise “Her şey pahalı, hayat şartları çok pahalı. Ataeymir Mahallesi’nde tütün para etmediği için gençlerimiz gitti. Şu anda kesin karar veremedim ama asgari ücretle çalışmaya giderim diye düşünüyorum” diye konuştu.
Aydın’ın Karacasu’ya bağlı Ataeymir Mahallesi’nde tütün üreten çiftçiler, artan maliyetlerden şikayet etti. Karacasu İlçe Ziraat Odası verilerine göre ilçede bulunan 38 mahallede bin 600’e yakın tütün üretici ortalama 2 ton tütün üretimi gerçekleştiriyor.
“ARTIK TÜTÜNDEN PARA KAZANMA DEVRİ BİTTİ”
Üretici Ali Özdemir “Ben bu tütünü anamdan doğdum doğalı yapıyorum. Çocuklarımı bundan büyüttüm, bundan besledim. Okuttum, evlendirdim. Önceki yıllara göre artık bu tütün para etmez oldu. İşçiliği kolaylaştırdılar, maliyetler artı. Biz bu tütünden artık para kazanamıyoruz. Eskiden bir kilo alkolle eşdeğer gidiyordu tütün. Şu anda ise tütün 120 lira. Gübre parası bin lira. Bunun yanında tarla kiraları pahalılaştı. Su parası pahalı, işçi paraları çok pahalılaştı. Şu anda bir amelenin yevmiyesi bin lira. Neredeyse bu tütün işi yapılamaz hale geldi. Tütün alıcısı tüccar önden para verdiği için bu iş yapılıyor değilse hiç yapılmayacak. Bu tütünün işçiliği yılın 12 ayı sürüyor. Şu anda tütünü satmadan fidelerini yerlerini hazırladık diktik. Daha sonra bu 2 ay ve 3 ay sonra tarlada dikimine hazırlanacak. Sürülecek gübresi atılacak, ilacı atılacak ve bununla birlikte mazot giderimiz de çok fazla. Ben diyorum ki artık tütünden para kazanmanın devri bitti. Bana artık son tütüncü diyebilirsiniz.
“ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKIP ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞMAYA GİDERİM”
Genc üretici Samet Dalgıç “Ben genç bir üreticiyim. Dedemizden kalma mesleği sürdürüyoruz. Bu Ataeymir köyünde genç olarak 5-10 kişiyiz. Mazot çok pahalı, gübre çok pahalı, icar tarlaları pahalı. Artık tütünden eskisi gibi para kazanılmıyor üçte biri kadar bile para kazanılmıyor. Her şey çok pahalı. Buna göre tütün çok ucuz. Tarla parası, kira parası, mazot, gübre, ilaç amele parası. Yerine göre yevmiyeler 600 lira. Önceden bir amele yevmiyesi bir tüp alabiliyordu. Evine gıda da götürebiliyordu. Şimdi ise aldığımız yevmiye parası ne tüp parası ve alacak olduğumuz gıdaları karşılamıyor. Kurbandan kurbana ancak kasaba gidiyoruz. Dedelerimiz emekli olduğu için onların sayesinde kurban etini ancak görüyoruz. Et alamıyoruz. Bir kilo peynir yevmiyenin yarısı. Peynir fiyatları ise 350- 400 lira, tereyağı 400 lira. Nasıl alacağız? Genç bir çiftçi olarak, maliyetler çok pahalı olduğu için artık çiftçilik yapasım gelmiyor. Önceden çiftçiliği çok seviyordum. Aldığımız şeyler artık kurtarmıyor. Artık ben bunun hamallığını yapmak istemiyorum. Önceden para kazanıyorduk şimdi kazanmıyoruz. Her şey pahalı, hayat şartları çok pahalı. Ataeymir Mahallesi’nde tütün para etmediği için gençlerimiz gitti. Şu anda kesin karar veremedim ama asgari ücretle çalışmaya giderim diye düşünüyorum. Her şey zarar zarar üstüne zarar. Haber kaynağı:ANKA
