1. Haberler
  2. Gündem
  3. Turunçgil Üreticileri Dikkat! Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadelede Zaman Başladı!

Turunçgil Üreticileri Dikkat! Akdeniz Meyve Sineği İle Mücadelede Zaman Başladı!

featured
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, turunçgil üreticilerine Akdeniz meyve sineği ile mücadeleye başlamaları hususunda önemli uyarılarda bulundu.

Müdürlük, turunçgil bahçelerinde ciddi zararlara yol açan Akdeniz meyve sineği ile mücadelenin başlangıcını duyurdu. Bu zararlının, turunçgil meyvelerinde kurtlanmaya sebep olduğu ve sonuç olarak meyve dökülmeleri ve kalite kaybına neden olduğunu belirten İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, aynı zamanda bu durumun ihracatta da sorunlar oluşturduğunu vurguladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da müdürlük ekipleri, turunçgil bahçelerine tuzaklar yerleştirerek sineklerin çıkışını ve yoğunluğunu takip etmeye devam ediyor. Üreticilerin, meyvelerin vuruk olgunluğa ulaşması ile mücadeleye başlamaları gerektiği ifade edildi.

Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “İlimiz turunçgil bahçelerinin ana zararlısı Akdeniz meyve sineğidir. Bu sinek, turunçgil meyvelerinde kurtlanmaya yol açarak döküm ve meyve kalitesinin düşmesine sebep olan en önemli zararlıdır. Ayrıca dış karantina zararlısı olduğu için meyve ihracatında da sıkıntılara yol açmaktadır. Her yıl turunçgil bahçelerinde mücadelesi gereklidir. Mücadeleye başlama zamanını tespit edebilmek için ekiplerimiz her yıl tuzaklama çalışmaları gerçekleştirmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamanın devamında, “Bu yıl bahçelere yerleştirilen tuzaklar düzenli aralıklarla kontrol edilerek ergin sineklerin çıkışı ve popülasyon yoğunluğu gözlemlenmiştir. Ancak mücadelenin başlanabilmesi için yalnızca tuzaklarda sinek görülmesi yeterli değil, aynı zamanda meyvelerin vuruk olgunluğuna erişmesi de gerekmektedir. Bu aşama, meyve kabuğundaki hafif renk değişimlerinin ve meyvenin tatlanıp sulanmasının başladığı dönemdir. İlimizdeki meyveler söz konusu olgunluğa ulaştığından, üreticilerimizin mücadele sürecine başlamaları gerekmektedir.” denildi.

Bu mücadele, ruhsatlı kitlesel tuzaklar ile biyoteknik mücadele yöntemleri ve ruhsatlı ilaçlarla kısmi dal ilaçlaması biçiminde kimyasal mücadelenin uygulanmasıyla gerçekleştirilmektedir. Kimyasal mücadele, 7-10 günlük aralıklarla ve hasada 10 gün kalıncaya değin dikkatle sürdürülmelidir. Biyoteknik mücadele yöntemi seçilirse, bahçelere asılan kitlesel tuzakların meyve hasadına kadar ağaçlarda asılı kalması gerekmektedir. Böylece kitlesel tuzaklara gelen Akdeniz meyve sinekleri yakalanarak mücadele sezonu tamamlanmış olacaktır. Ayrıca, biyoteknik mücadele yöntemini tercih eden üreticiler, Bakanlığımızın ‘Biyoteknik Mücadele Destek’ ödemesinden de yararlanabileceklerdir. Arı ölümlerini önlemek amacıyla ilaçlama öncesinde çevredeki arıcılar da bilgilendirilmelidir.” bilgileri paylaşıldı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Yorumlar kapalı.