Aydın’ın Nazilli ilçesinde 18 yıl önce üretimine başlanan kestane şekeri, 15 yıl önce Japonlarla tanıştırılarak, 10 bin kilometre uzaktaki bu ülkenin insanlarının vazgeçilmez lezzetleri arasına girmeyi başardı.
Coğrafi işaretle tescillenmiş Aydın Kestanesinin popülaritesi, kıtaları aşarak geniş bir kitleye ulaşmış durumda. Kebabı ile olduğu kadar, kestane şekeri ile de herkesin beğenisini kazanan kestane, Uzakdoğu sofralarını süslemeye devam ediyor. Nazilli’de üretilen özel kestane şekeri, başta Japonya olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Soğuk kış günlerinde tercih edilen kestane şekeri, yoğun bir talep görüyor.
Japonların birinci tercihi
Aydın’ın Nazilli ilçesine bağlı Aksu Mahallesi’nde üretilen kestane şekeri, hem yerel pazarda hem de uluslararası alanda büyük ilgi görmekte. 1,200 rakımlı Aksu ve Işıklar Mahallelerinde yetiştirilen Şekerci Kestanesi, kebabı ile yanı sıra kestane şekeri üretimiyle de hem ekonomiye hem de istihdama katkı sağlıyor. Kestane şekerini 15 yıldır Japonların masalarına taşıyan işletmeci Ersan Çetin, “Türkiye’nin kestane üretiminin yüzde 30’u Aydın’dan sağlanıyor; Aydın’daki üretimin yarısı ise Nazilli’den gelir. Dünyanın en kaliteli ve en doğal kestane şekerini biz üretiyoruz. En büyük pazarımız Japonya. Japonya, birinci sınıf kestane şekeri için sadece bizim işletmemizi tercih ediyor.” şeklinde bilgi verdi.
“Japonlara kestane şekeri beğendirmek kolay değil”
Japonların kestane şekerini beğenmesinin oldukça zor bir iş olduğunu belirten Ersan Çetin, bu başarıyı en doğal kestane şekerini üretmelerine atfetti. “Babam Mustafa Çetin 18 yıl önce bu işe başladı. Kestanemiz geçtiğimiz yıllarda Coğrafi İşaret aldı. Biz kestane şekeri üretiminde son derece iddialıyız. Glikoz ve katkı maddesi kullanmıyor, sadece pancardan elde edilen şekeri tercih ediyoruz. En kaliteli kestaneleri kullanarak, tamamen doğal ürünler üretiyoruz. Kestaneler tek tek elden geçirilerek hazırlanıyor.” diyerek üretim süreçlerini açıkladı.
“Yıllık 4 – 5 konteyner kestane şekeri ihraç ediyoruz”
Ekim ayında kestane hasadına başladıklarını ifade eden Çetin, “Kestaneler kuyularda 15 gün kadar bekletildikten sonra seçilerek işletmeye getiriliyor. Kasım’da kestane şekerinin üretimine başlıyoruz ve mayısa kadar bu sürecimiz devam ediyor. Çalışanlarımızın büyük çoğunluğu kadınlardan oluşuyor. Kestane şekeri üretimi toplamda 7 ay sürüyor. En büyük pazarımız, Japonya. Yıllık 4-5 konteyner kestane şekerini ihraç ediyoruz ve Türkiye genelindeki büyük işletmelere de ürünlerimizi gönderiyoruz.” dedi.
Üretim aşaması
Nazilli’nin yüksek rakımlı Aksu ve Işıklar Mahallelerinde hasat edilen “Şekerci” adı verilen kestaneler, daha kolay işlenebilmesi için yaklaşık bir ay süreyle kuyularda bekletiliyor. Kuyulardan çıkarılan kestaneler, kabuklarından ayrıldıktan sonra işletmeye getiriliyor. Sıcak suda 5-10 dakika haşlandıktan sonra, çalışanlar tarafından tek tek elden geçiliyor ve boyutlarına göre ayrılıyor. Kestaneler, hasar görmemesi için 4’erli gruplar halinde tüle sarılıyor. Sonrasında kestaneler tekrar haşlanıp yıkanıyor, şuruplanıyor ve bir gün dinlenmeye bırakılıyor. Kıvama geldikten sonra tüller açılıyor ve ambalajlanarak tüketiciye sunuluyor.