Aydın’da yer alan tarihi Nasuh Paşa Külliyesi’nin restorasyonu tamamlandı ve külliye ile Yaz Kur’an Kursu, gerçekleştirilen bir törenle hizmete açıldı.
Efeler ilçesinin Köprülü Veysipaşa Mahallesi’nde 1708 yılında Osmanoğlu Nasuh Paşa tarafından inşa edilen Nasuh Paşa Külliyesi, yolcuların konaklaması ve ticaretin gelişimi amacıyla yapılmıştır. Aydın Valiliği’nin öncülüğünde yürütülen titiz restorasyon çalışmaları ile tarihi dokusuna uygun bir şekilde yenilenen külliye ve Yaz Kur’an Kursu, açılış töreniyle halka arz edildi.
Açılış töreninde konuşan Aydın Vakıflar Bölge Müdürü Mücahid Vural, “Nasuh Paşa’nın inşa ettirdiği külliye; han, hamam, medrese, mescit ve şadırvandan oluşmaktadır ve üç asrı aşkın bir süredir hizmet vermektedir. Son olarak Aydın Valiliği öncülüğünde gerçekleştirilen restorasyon kapsamında külliyenin çatı, sıva, boya ve ahşap işçilikleri aslına uygun şekilde yenilendi. Yenilenen Nasuh Paşa Külliyesi, Aydın’ın tarihi dokusunun korunmasına ve kültürel mirasının gelecek kuşaklara aktarılmasına önemli katkı sağlayacak. Bu süreçte bizlere destek veren başta Valimize ve bütün milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Külliyemizin yeniden ibadete açılmasının Aydınlı hemşehrilerimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadesini kullandı.
Aydın Valisi Yakup Canbolat ise Nasuh Paşa Külliyesi’nin önemi üzerine yaptığı konuşmada, “1708 yılında yapılan bu külliye, yalnızca mimarisiyle değil aynı zamanda taşıdığı manevi değerle de şehrimizin önemli bir simgesidir. Yapılan titiz restorasyon çalışmalarının ardından külliyemiz, hem ibadet hem de eğitim faaliyetlerine ev sahipliği yapma fırsatını bulmuş oldu. Bu tarihi mekanın yeniden hizmete girmesi, geçmişle bağlarımızı güçlendirmemizde önemli bir rol oynayacak. Ayrıca açılışını gerçekleştirdiğimiz Yaz Kur’an Kursu ile çocuklarımızın ve gençlerimizin dini değerlerle buluşması adına önemli bir adım atmış oluyoruz. Bu anlamlı projede emeği geçen tüm kurum ve kişilere teşekkür ediyorum. Nasuh Paşa Külliyesi’nin yeniden ibadete açılışının ve Yaz Kur’an Kursu’nun hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Törende minik öğrencilerin okuduğu şiirler ve yapmış oldukları çeşitli gösterimlerle devam eden etkinlik, açılış kurdelesinin kesilmesiyle sona erdi. Açılışa Aydın Valisi Yakup Canbolat, Vali Yardımcısı ve Efeler Kaymakamı İlker Arıkan, İl Emniyet Müdürü Armağan Adnan Erdoğan, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Ali Naci Aldemir, kurum müdürleri, siyasi parti başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.