Santorini Adası’nda artan sismik hareketler nedeniyle olası risklere karşı çeşitli önlemler alındığını vurgulayan Aydın Valisi Yakup Canbolat, “Hazırlanan senaryolar çerçevesinde mevcut tehlike ve risk haritaları ile tahliye haritaları güncellenmiştir. Ayrıca tsunami tahliye planı haritaları oluşturulmuştur.” ifadelerini kullandı. Vali Canbolat, ayrıca 5 farklı AFAD İl Müdürlüğü’nden Didim ve Kuşadası’na toplam 39 kişilik arama kurtarma ekiplerinin gönderildiğini duyurdu.
Ege Denizi’nde, özellikle Santorini Adası ve çevresindeki sismik hareketliliğin artması yetkilileri harekete geçirdi. Bu doğrultuda Aydın İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü önderliğinde, muhtemel risklere karşı Ege Denizi Santorini Adası ve çevresindeki sismik etkinliklerle ilgili Olası Risk Değerlendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Aydın Valisi Yakup Canbolat’ın katılımı ile yapılan bu toplantıda, heyet harita üzerinden detaylı analizler yaparak bölgedeki durumu değerlendirdi. İncelemeler sonrası deprem, tsunami ve volkanik patlama risklerine dair önemli açıklamalar yapıldı.
Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamalar yapan Aydın Valisi Yakup Canbolat, “Ege Denizi Santorini Adası’nda 28 Ocak 2025’ten bu yana yaşanan sismik aktivite nedeniyle olabilecek büyük depremler, tsunamiler ya da volkanik patlamaların ülkemiz kıyıları için yaratabileceği tehlikeleri göz önünde bulundurarak, kapsamlı bir toplantı düzenledik. Bu toplantıya ilgili kamu kurumlarının temsilcileri, uzman bilim insanları ve alanında yetkin araştırmacılar katılım sağladı. Ege Denizi’nde yaşanan hareketlilik nedeniyle oluşabilecek muhtemel riskler detaylı bir şekilde değerlendirildi. AFAD Başkanlığı ile koordinasyon içinde yerel yönetimler, güvenlik güçleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak bu riskleri en aza indirmek için gayret gösteriyoruz.” şeklinde konuştu. Ayrıca, toplantıda deprem ve tsunami risklerine yönelik erken uyarı sistemleri ile acil müdahale planları üzerinde de duruldu. Hazırlanan senaryolar doğrultusunda tehlike ve risk haritaları revize edilerek, tsunami durumunda kıyılardaki su basma seviyeleri ve tahliye haritaları güncellenmiştir.
Vali Canbolat, “İlçe Afet Müdahale Planı ivedi olarak hazırlanmıştır.” diyerek sözlerini sürdürdü. 5 farklı AFAD İl Müdürlüğü’nden gelen 39 kişilik arama kurtarma ekibinin Didim ve Kuşadası’nda görev yaptığını belirten Vali, “Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde oluşturulan Aydın İl Afet Müdahale Planı kapsamında ilgili çalışmalar değerlendirilmiş ve ihtiyaç analizleri yapılmıştır. Aydın İl Afet Müdahale Planı ile uyumlu olarak Kuşadası, Didim ve Söke İlçe Afet Müdahale Planları da hızla hazırlanmış ve Aydın İl Risk Azaltma Planı çerçevesinde gerekli adımlar hızlandırılmıştır. Ayrıca, AFAD Başkanlığı tarafından tsunami ve acil durumlarda halkı bilgilendirmek için mobil siren sistemi gönderilmiş, 24 saat esasına göre personel görevlendirilmiştir. Kuşadası, Didim ve Söke’de kıyılarda gerekli duyurular için merkezi ezan sistemi aktif hale getirilmiştir.” ifadelerini kullandı.
Ege Denizi kıyılarında yaşanan su çekilmelerinin sismik hareketlilik ile bağlantılı olmadığını belirten Vali Canbolat, “Son günlerde bazı basın organlarında yer alan denizlerde su çekilmesi haberleri tamamen meteorolojik bir olayı yansıtmaktadır ve sismik hareketlilik ile ilişkili değildir. Devletimizin ilgili tüm bakanlıkları ve kurumları AFAD, MTA, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kandilli Rasathanesi ve bilim insanları, süreci dikkatle izliyorlar. Tüm riskler düzenli olarak takip edilmekte ve değerlendirilmektedir. Vatandaşlarımızın sosyal medyada yayılan dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar etmemesi ve doğru bilgi