Kuşadası’nda, Kuşadası Belediyesi ile Kıbrıs Balkanlar Avrasya Türk Edebiyatları Kurumu Derneği (KIBATEK) tarafından Türk Edebiyatı’nın önemli ismi Nazım Hikmet Ran’ı anmak amacıyla anlamlı bir etkinlik düzenlendi.
Etkinliğin onur konuğu olarak Eski Devlet Bakanı ve TBMM Eski Başkan Vekili Prof. Dr. Yüksel Yalova’nın yer aldığı bu organizasyonda, 9 farklı ülkeden gelen şair, yazar, edebiyatçı ve akademisyenler, Nazım Hikmet’in eserlerini kendi dillerinde seslendirdiler.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Nazım Hikmet’in yaşamına dair hazırlanan sinevizyon gösterisi ile devam etti. Prof. Dr. Yüksel Yalova, etkinlikte Nazım Hikmet’i canlandırarak izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı. Azerbaycan, Doğu Türkistan, Kazakistan, Hindistan, Polonya, Hollanda, Almanya, İtalya ve Bulgaristan gibi ülkelerden gelen katılımcılar, usta şairin eserlerini okumakla kalmayıp, müzik konseri de sundular. Nazım Hikmet Ran Edebiyat Günleri, yarın (cumartesi) etkinliğe katılan sanatçılara plaket takdimi ile noktalanacak.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kuşadası Belediye Başkan Vekili Nilüfer Tektaş Cevahir, “Aydınlık bir gelecek için sanatla, edebiyatla, şiirle yanmayı ve insana, umuda ve barışa inanmayı seçiyoruz. Bugün Nazım Hikmet Ran Edebiyat Günleri kapsamında edebiyatın birleştirici gücü ile çok değerli isimlerle bir araya geldik. Nazım Hikmet, yalnızca Türk Edebiyatı’nın değil, dünya edebiyatının da en parlak yıldızlarından biridir. Onun kelimeleri, coğrafyaları aşan bir vicdanın, özgürlüğün ve insan sevgisinin ifadesidir. Bu anlamlı etkinlikte emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve tüm misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’in de sizlere sevgi ve saygılarını iletiyorum” şeklinde konuştu.
Etkinliğin Genel Koordinatörü Leyla Işık ise, “Bugün büyük bir edebiyatçı ve insanlık savunucusu olan Nazım Hikmet’i anmak ve onun mirasını yaşatmak amacıyla burada toplandık. Nazım Hikmet, sadece Türk Edebiyatı’nın değil, dünya edebiyatının da en önemli isimlerinden biridir” dedi.
