USD35,48
%-0.03
EURO36,57
%0.77
EURO/USD1,03
%0.8
BIST9.715,86
%-0.18
GR. ALTIN3.045,77
%0.27
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kuşadası’nda Göç Yorgunu Orman Çulluğu, Yeniden Doğaya Kanat Çırptı!

Kuşadası’nda Göç Yorgunu Orman Çulluğu, Yeniden Doğaya Kanat Çırptı!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde, göç yolculuğu sırasında bitkin düşen bir orman çulluğu kuşu, doğaya kazandırılarak özgürlüğüne kavuştu.

Kuşadası Belediyesi Haybulans ekibi tarafından bitkin halde tespit edilen orman çulluğu, Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ekiplerine teslim edildi. Yapılan muayenelerde, kuşun herhangi bir yarası olmadığı, sadece uzunca bir göç yolculuğunun zararıyla bitkin düştüğü tespit edildi. EKODOSD, bir gün boyunca çulluğu misafir ederek, onun beslenme ve dinlenme ihtiyaçlarını karşıladı. Stres seviyesini azaltmak amacıyla, kuş orman kenarındaki sulak bir alana bırakıldı. Meşe yaprakları ile kamufle edilen çulluğun, burada uzun bir süre hareketsiz kaldıktan sonra uçma kabiliyetini yeniden kazandığı ve doğal yaşam alanına döndüğü gözlemlendi.

“Avlanma baskısı türü tehdit ediyor”

Türkiye’nin önemli kuş türlerinden biri olan Orman Çulluğu’nun popülasyonu, avlanma baskısı dolayısıyla ciddi bir tehlike altında. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş ve öğrencisi ornitolog Muhammet Ertem, bu türün karşılaştığı tehditlere dikkat çekti. Uzmanlar, habitat kaybı, yoğun tarım faaliyetleri ve yasadışı avlanmanın çulluğun yaşam alanlarını daralttığını vurguladı. İklim değişikliğinin göç yolları ve kışlama alanlarını olumsuz etkilediği de belirtildi.

Çulluğun yaprakların altında omurgasız canlıları arayarak beslendiği ve bu özelliğiyle ekosistemde önemli bir rol oynadığı da uzmanlar tarafından ifade edildi. Özellikle nemli topraklara sahip, yaprak döken ve karışık ormanlarda yaşamayı seven bu kuş türü, yaşam alanlarının korunması açısından kritik bir yere sahiptir.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından “Düşük Tehlike” (LC) kategorisine dahil edilen Orman Çulluğu, bölgesel popülasyonlarda habitat kaybı ve avlanma gibi tehditlerle karşı karşıya kalırken, kuş gribine karşı da hassas bir yapı gösterdiği bildirildi.

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, çulluk gibi türlerin korunmasının ekolojik dengenin sağlanması bakımından son derece önemli olduğunu vurguladı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kuşadası’nda Göç Yorgunu Orman Çulluğu, Yeniden Doğaya Kanat Çırptı!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir