Kuşadası Belediyesi, ’Depremi Felakete Dönüştüren Sebepler’ ve ’Ege Bölgesi Depremselliği ve Kuşadası’ konulu bir panel düzenledi. Panelde, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Kuşadası Körfezi’ndeki fayların yapısıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Ersoy, “Kuşadası Körfezi’ndeki fayların zekası güçlü olmamakla birlikte sık sık deprem üretiyor. Sisam Adası’nın kuzeyindeki deniz altındaki doğu-batı doğrultusundaki fayın, Kuşadası yerine batıya doğru deprem üreteceğini değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı.
Pera Düğün, Organizasyon ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, Türkiye’de geçmişte meydana gelen depremlerde neden bu denli yüksek can kaybı yaşandığı sorusuna dair yanıtlar arandı. Panele, mevcut yapı güvenliğinin yanı sıra yapılacak güçlendirme çalışmaları ve Kuşadası’nın deprem haritası konuları da damga vurdu. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şükrü Ersoy, panelin konuşmacıları arasında yer aldı.
Panele katılan Kuşadası Belediye Başkan Vekili Salim Tümer Apaydın, belediye olarak olası bir depreme karşı her türlü önlemi almayı hedeflediklerini vurguladı. Bilimsel veriler ışığında depreme hazırlık için daha önce ’Deprem ve Kentsel Dönüşüm’ temalı bir kurultay düzenlendiğini kaydeden Apaydın, İmar Barışı kapsamında yapılan uygulamaların sorunlarına da dikkat çekti.
“Yönetmeliklerde sorun yok” ifadesini kullandıktan sonra konuşan ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Canbay, Türkiye’de 1937 yılından bu yana hazırlanmış olan deprem yönetmeliklerinin yeterli olduğunu belirtti. Canbay, depremlerin bilimsel analizlerle öngörülebilir olduğunu ancak, doğru yapılaşma ve planlama olmadan, nitelikli mühendis ve inşaat ustaları yetiştirilmediği sürece alınacak önlemlerin etkili olamayacağını dile getirdi.
Yıldız Teknik Üniversitesi Geoteknik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, zemin ve yapı arasındaki uyumun önemine değinerek, “Kuşadası Körfezi’ndeki fayların güçlü olmamasına rağmen sık sık deprem ürettiklerini görmekteyiz. Ege ve Aydın’daki yerleşim alanlarının zeminleri sıvılaşma potansiyeline sahip, bu nedenle zemin ile yapının uyumlu olması büyük bir önem taşımaktadır. Ayrıca, Sisam Adası’nın kuzeyindeki deniz altı fayı da Kuşadası’na değil batıya doğru deprem üretecek nitelikte. Büyük Menderes fay hattının da ayrı kapasitelerde depremler üretebilme potansiyeli vardır” açıklamasında bulundu.
Panele, Kuşadası Belediye Başkan Vekili Salim Tümer Apaydın, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Ayşegül Dağlı, belediye meclis üyeleri, CHP Kuşadası İlçe Örgütü Başkanı Mehmet Gürbilek, İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi Başkanı Ali Atılım Kahraman, AKUT Kuşadası ekibi ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.