USD38,81
%-0.08
EURO44,06
%0.44
EURO/USD1,13
%0.5
BIST9.456,41
%-0.61
GR. ALTIN4.127,18
%0.44
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Köy Düğünlerinde Geleneksel Lezzet Patırtısı: 2 Ton Et ve Ödemiş Köftesi!

Köy Düğünlerinde Geleneksel Lezzet Patırtısı: 2 Ton Et ve Ödemiş Köftesi!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ege’nin kırsal bölgelerinde Yörük geleneklerinin canlı tutulduğu düğün sezonu, havaların ısınmasıyla birlikte hız kazandı. Köy düğünlerinde, ev hazırlıkları ve altın alımları kadar yemek masrafları da dikkat çekiyor. Düğünlerde, yemekleri hazırlamak için 500 kilo ile 2 ton arasında et tüketildiği belirleniyor. Özellikle köfteli düğünlerde aşçılar, yemek yetiştirmek için büyük bir çaba gösteriyor.

Aydın ve İzmir bölgelerinde düğün yemeklerinin vazgeçilmez isimlerinden biri olan Ramazan Palaz, düzenlenen düğünlerde genellikle 500 kilo ile 2 ton arasında köfte hazırlandığını ifade etti. Zamanla yarıştıklarını belirten Palaz, “Köy düğünleri, eskiden daha sade geçerken şimdi şatafatlı hale geldi. Mayıs ayının başlamasıyla düğün sezonu açılıyor ve Kasım’a kadar devam ediyor. Bu yoğunluk, köfte yoğurma işini neredeyse bir meslek haline getirmiş durumda,” dedi. Kendi ekiplerinde yaklaşık 10 kişinin köfte yoğurduğunu da ekledi.

Son yıllarda düğünlerde geleneksel zerde ve keşkeğin yanı sıra Ödemiş Köftesi’nin de sunulmaya başlandığını aktaran Palaz, “Coğrafi İşaret Tescili bulunan Ödemiş Köftesi geleneğini sürdürüyoruz. Bu köfte, dana etinden hazırlanan silindirik bir şekle sahip. Piştiğinde boyu 9-11 cm’ye düşmekte. Özel olarak irmik kullanımı, köftenin kendine özgü özellikler kazanmasına yardımcı oluyor. Tarihi oldukça eskilere dayanan bu köfte, ustalık gerektiren bir üretim süreciyle hazırlanıyor. Tercihen Ödemiş ve çevresinden temin edilen dana etleri ile yapılmakta. Köfte, kıyılmış ete irmik, tuz, kimyon, karabiber ve çeşitli baharatların eklenmesiyle yoğruluyor. Odun kömürü ile ızgarada pişirilen köfteler, kendine has bir servis yöntemiyle sunuluyor,” şeklinde konuştu.

Aydın ve İzmir’de birçok düğün sahibinin düğünlerinde Ödemiş Köftesi tercih ettiğini belirten Palaz, “Talep oldukça fazla olunca bu iş ciddi bir sektöre dönüşmeye başladı. Özellikle Aydın Köşk ve İzmir Ödemiş’e bağlı köylerde köfte yoğurma, sektörel bir hal aldı,” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Köy Düğünlerinde Geleneksel Lezzet Patırtısı: 2 Ton Et ve Ödemiş Köftesi!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir