Aydın’da faaliyet gösteren Karya Farma HBX Ar-Ge ekibi, Ege Bölgesi’ndeki endemik bitkiler üzerinde yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor. Son olarak kapari ve kırmızı pancarı laboratuvara alan ekip, yaptığı çalışmalarla şehre 2 yeni patent kazandırdı. ADÜ Teknokent’te faaliyet gösteren Karya Farma HBX Ar-Ge, endemik bitkilerin sağlık alanındaki faydalarını araştırarak, Aydın ve Ege’deki bitkilere ekonomik değer kazandırmayı hedefliyor.
Firma, son çalışmalarında kapari ve kırmızı pancar üzerinde yoğunlaştı. Kapari bitkisinin antibakteriyel etkinliği artırdığını ve nefes almayı kolaylaştırdığını tespit eden ekip, kaparinin korona virüs döneminde maske kullanımını daha etkili hale getirebileceğini belirtti. Kapari özlerinin maskelerde kullanılmasıyla bakteri ve virüslerin yayılmasını önleyebileceği ve maskelerin koruyuculuğunu artırabileceği gözlemlendi.
Aynı zamanda kırmızı pancar üzerinde de çalışmalar yapan ekip, kırmızı pancarın nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde potansiyel bir rol oynayabileceğini belirledi. Kırmızı pancarın içerdiği zengin etken maddelerin antioksidan, antiinflamatuar ve nöroprotektif özelliklere sahip olduğu tespit edildi. Bu çalışmalar, Karya Farma HBX Ar-Ge ekibinin tıp dünyasına yeni bir heyecan ve ivme kazandırmayı hedeflediğini gösteriyor.
Firmanın Bilimsel Araştırmalar Projeleri (BAP) Merkezi Koordinatörü Hakan Başlık ve Kimya Mühendisi Aslı Aktaş, yaptıkları çalışmalardan duydukları heyecanı dile getirerek, gelecekte de inovatif çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. ADÜ Teknokent’te toplam 24 patente ulaşan ekipten 17’sinin ve 4 patent tescilinden 3’ünün Karya Farma HBX Ar-Ge tarafından gerçekleştirildiği öğrenildi. Firmanın yaptığı 100’den fazla çalışma, hem bilimsel dünyada hem de endüstride dikkat çekiyor.