Aydın’ın Koçarlı ilçesinde, yıllarca köftecilik yapan eşine destek veren 47 yaşındaki Tülay Çavaş, zamanla kendi işini kurarak girişimci kimliğini geliştirdi. 6 yıl önce sadece 2 masalık bir kiralık dükkanda mesleğe adım atan Çavaş, bugün satın aldığı 12 masalık lokantasını vatandaşların hizmetine sunuyor.
Türkiye’nin pek çok şehrinde olduğu gibi Aydın’da da kadınların iş gücündeki varlığı giderek artmaktadır. Evden başlayan küçük adımlar, zamanla ticaret ve girişimciliğe dönüşürken, Tülay Çavaş’ın hikayesi bu durumu gözler önüne seriyor. Eşine yardımcı olurken başladığı yolculukta kendi işinin patronu olmayı başaran Çavaş, azim ve kararlılıkla kadınların neler başarabileceğinin bir örneği oluyor. “Kadının yapamayacağı hiçbir şey yok” diyerek kadınlara ilham vermek istediğini dile getiren Çavaş, özellikle evde oturmayı tercih eden kadınlara fırsat bulduklarında kendi ayaklarının üzerinde durmaları ve iş hayatında cesur adımlar atmalarını tavsiye etti.
Eşine destek olmaya başladığında kendisini ocak başında bulan Tülay Çavaş, “Eşim uzun yıllardır köftecilik yapıyor, ben de ona evde yardımcı oluyordum. Köfteleri, domatesleri ve yeşillikleri evde hazırlıyordum. Bir süre sonra eşime ‘ben de çalışıp aile ekonomisine katkı sağlamak istiyorum’ dedim, o da beni kırmadı. Böylece 2 masalık bir dükkan açıp ocak başına geçtim. Yaklaşık 6 yıl o iş yerini işlettim. Sonra kendi iş yerimizi satın almak nasip oldu. Burası depo halindeydi ve bankalardan kredi çekmeden 2 yıl içinde tamamen isteğimize göre düzenledik. Şimdi 12 masalık lokantanın sahibiyim” diyerek azminin meyvelerini topladığını ifade etti.
Üç çocuk annesi olan Çavaş, büyük oğlunun kendisine yardımcı olduğunu ve yanında çalışan kadınla da adeta bir aile gibi olduklarını aktardı. “Mesleğimi severek yapıyorum, eşim bana destek veriyor. Kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok. Evde oturup eşinden para isteyen kadınlara kızıyorum. İmkanı olan kadın kendi işini kurmalı. Her kadın başarılıdır ve her başarılı erkeğin arkasında mutlaka bir kadın vardır” şeklinde konuştu.
Sabahın erken saatlerinde işe başlayan Çavaş, lokantasına gelen herkesi güler yüzle karşılayıp memnuniyetle uğurladığını belirtti. “İş yerimi açtıktan sonra ilk işim mangalı yakmak. Ardından kızartma ve zeytinyağlı yemekleri hazırlarım. Mangalda yavaş piştiği için yemeklerimin tadı farklı oluyor. Müşterilerimiz de daima lezzetlerimizden övgüyle bahsediyor. Evde yemek pişirmiyorum, sadece Pazar günleri ailecek kahvaltı yaparız. Karnı acıkan buraya gelir. İsteyen ızgara, isteyen ev yemeği tercih eder. Herkesle güler yüzle ilgileniyorum, bu da bana güç veriyor” ifadelerine yer verdi.
