Aydın merkezli Karya Farma HBX Ar-Ge, Ege Bölgesi’ndeki endemik bitkiler üzerine yürüttüğü projelerle dikkatleri üzerine çekerken, yeni bir çalışma ile daha adından söz ettiriyor. ADÜ Teknokent’te faaliyet gösteren firma, bugüne kadar 18 patente ulaştı ve yaptığı araştırmalarla organik hayvansal gıdaların doğal ve organik beslenen hayvanlardan elde edildiğinde daha sağlıklı olduğunu ortaya koydu.
Son yıllarda artan hastalıkların sebebinin büyük ölçüde sağlıksız beslenme ve hareketsizlik olduğunu belirten Karya Farma HBX Ar-Ge Kurucusu Hakan Başlık, insanların yaşam tarzlarına uygun gıdalar tüketmeleri gerektiğini dile getirdi. Başlık, “Sağlıklı ve doğal bir beslenme ilk hedef olmalıdır. İkinci olarak ise her bireyin vücudunun gereksinimleri doğrultusunda yeterli besin alması gerektiği unutulmamalıdır. Bu duruma bağlı olarak bireylerin yaşları, boyları ve kiloları aynı olsa bile harcadıkları enerjiye göre beslenmeleri önem taşımaktadır.” şeklinde konuştu.
Başlık, hayvansal gıdaların en iyi şekilde beslenen hayvanlardan elde edilmesi gerektiğini vurguladı. Türkiye’de ve dünyada hayvan yetiştiriciliği yöntemlerinin değişmesi sonucu, et ve süt ürünlerinde birçok değer kaybı yaşandığını ifade eden Başlık, “Beslenme alışkanlıklarında doğru bilinen birçok yanlışın varlığını gözlemliyoruz. Örneğin gezen tavuk yumurtası gibi doğal ürünlerin değerleri bilinirken, doğal beslenen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sağladığı ürünlerin değeri unutuldu.” dedi. Ayrıca fenni yemlerle beslenen hayvanların ürünleri ile doğada dolaşanların aynı kategoride değerlendirilemeyeceğinin altını çizdi.
Karya Farma’nın Ar-Ge çalışmaları kapsamında, insanların beslenme alışkanlıklarını yaş, mevsim ve iş özelliklerine göre şekillendirmeleri gerektiğine dair bir öneri ile sucuk formülü geliştirildiği kaydedildi. Hakan Başlık ve Bilim Kurulu Üyesi Kimyager Aslı Aktaş, bu amaçla bilimsel ve besinsel özellikleri detaylandırarak sağlıklı bir sucuk hazırladıklarını belirttiler.
Kimyager Aktaş, “Koyun, keçi, dana ve deve gibi hayvanların bulundukları ekosistemin en saf kaynaklarından faydalandıkları için elde edilen etler zengin vitamin ve mineraller ile doludur. Serbest gezen hayvanların etlerinden elde edilen sucuk, bağışıklık sistemine olumlu katkılar sağlayan yüksek kaliteli bir protein kaynağıdır.” açıklamasında bulundu.
Ayrıca, Hakan Başlık, bu hayvanların doğal beslenme alışkanlıklarının et kalitesi üzerindeki etkisini vurgulayarak, “Doğal bitki örtüsüyle beslenen hayvanların oluşturduğu etler, omega-3 yağ asitleri ve yüksek kaliteli protein içeriği ile değerlidir. Bu doğal kombinasyon kalp sağlığını destekler, iltihap giderici etkiye sahiptir ve enerji verici özellikler taşır.” ifadelerini kullandı.
Açıklamalarda koyun ve keçi etinin desteklediği güçlü bağışıklık sisteminin yanı sıra, dana etinin kas kütlesinin korunmasına yardımcı olan demir ve vitamin zenginliği, deve etinin düşük kolesterol oranı ve mineral içeriğiyle enerji sağlama özelliği ön plana çıkarıldı.