Ziyaretçi ve doğa tutkunlarının favori mekanlarından biri olan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, artan orman yangınları sebebiyle 26 Ağustos 2024 tarihine kadar ziyaretçi ve araç girişlerine kapatıldı. Aydın’ın Kuşadası ilçesinde bulunan milli park, Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu kararıyla doğa severleri ağırlamayacak.
Aydın Valiliği, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yüksek sıcaklık uyarısı ve orman yangınlarının artması nedeniyle alınan kararı duyurdu. Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın ziyaretçi ve araç girişlerinin kapatılmasına ilişkin açıklamada, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 69. maddesi ve Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Göreceği İşler Hakkında Yönetmeliği’ne atıfta bulunuldu.
Kuşadası İlçesi Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu tarafından alınan karar doğrultusunda, milli parktaki ziyaretçi ve araç girişleri 18 Ağustos 2024 tarihinden itibaren kapatılacak. Bu süreç 26 Ağustos 2024 tarihine kadar devam edecek ve doğa severlerin parkı ziyaret etmesi yasaklanmış olacak. Valilik, orman yangınlarının önlenmesi ve Milli Park’ın korunması amacıyla alınan bu tedbirin önemine vurgu yaptı.
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, endemik bitki türlerine ve yaban hayvanlarına ev sahipliği yapmasıyla öne çıkıyor. Ancak son dönemde artan orman yangınları, doğal yaşamı tehdit etmeye devam ediyor. Bu nedenle alınan önlemler kapsamında, milli parktaki ziyaretçi ve araç girişlerinin kapatılması kararı alındı.
Doğaseverlerin ve ziyaretçilerin bu süreçte parka gitmelerinin engellenmesiyle, Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın korunması ve orman yangınlarının önlenmesi amaçlanıyor. Valilik, tedbirlerin en kısa sürede alınarak parkın tekrar ziyarete açılacağını belirtti. Bu süre zarfında, milli parkın korunması ve doğal döngünün sürdürülebilirliği için gerekli tüm önlemlerin alınacağı ifade edildi.