Oruç döneminin ardından yapılacak bayram sofralarında sağlıklı beslenme konusunda önemli tavsiyelerde bulunan Private Beauty Studio Güzellik Merkezi’nde görevli Uzman Diyetisyen Ezgi Avcı, oruç sonrası beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Avcı, “Bayram sofralarınızın keyfini çıkarırken sağlığınızı da gözetmeyi unutmayın” ifadelerini kullandı.
Ramazan Bayramı’na yaklaşırken, Uzman Diyetisyen Ezgi Avcı, oruç sonrası sağlıklı beslenme önerilerini paylaştı. Oruç bitiminde eski beslenme alışkanlıklarına hızlı bir dönüşün, sindirim sorunları ve kilo artışı gibi sağlık problemlerine yol açabileceğini belirten Diyetisyen Avcı, bayramda sağlıklı beslenmenin püf noktalarına dikkat çekti. Sindirim sistemini korumanın önemini vurgulayan Avcı, “Bayram sabahında ağır, yağlı ve şekerli gıdalardan kaçınılmalıdır. Kahvaltıda ise yumurta, peynir, zeytin, bol yeşillik, domates, salatalık ve tam tahıllı ekmek gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmelidir. Ana öğünlerde tabağın yarısının sebze veya salatadan, diğer yarısının ise protein ve karbonhidrat kaynaklarından oluşması önerilir. Aynı zamanda yemeklerin yavaş tüketilip iyi çiğnenmesi, sindirim sistemine katkı sağlar. Tatlı seçiminde ise kontrollü olunmalı; şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar veya dondurma tercih edilmelidir. Tatlı yenildiğinde, ekmek, pilav ya da makarna gibi karbonhidrat kaynaklarının porsiyonları azaltılmalıdır. Şekerli içecekler yerine şekersiz çay, ayran veya sade maden suyu içmek, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Bayram ziyaretlerinde su tüketimi sıklıkla ihmal edilmekle birlikte, günde en az 2,5 litre su içmeye özen gösterilmesi faydalıdır. Çay ve kahve tüketimi ise dört fincan ile sınırlandırılmalıdır. Akşam yemeği sonrası açlık hissedilirse, hamur işleri yerine taze meyve ve çiğ kuruyemişlerden oluşan hafif bir ara öğün tercih edilmelidir” dedi.
Bayramın hareketli geçmesi gerektiğine ve dinç bir yaşam tarzının benimsenmesinin önemine değinen Avcı; “Bayram tatilini sadece yemekle değerlendirmektense, aktif bir yaşam tarzı benimsemek gereklidir. Eğer kapalı bir otelde konaklama varsa, kahvaltı tabağı küçük porsiyonlardan oluşturulmalı ve öğle yemeğinde protein ağırlıklı, akşam yemeğinde ise sebze ağırlıklı bir menü tercih edilmelidir. Düzenli yürüyüş yapmak da sindirim sistemini desteklerken kilo kontrolüne de yardımcı olur. Diyabet, kalp rahatsızlıkları ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olan bireylerin bayramı bir ‘kaçamak’ olarak değerlendirmemesi önemlidir. Sindirim sorunlarını engellemek için her öğünde yeşillik içeren bir salata tüketilmesi ve ara öğünlerde keten tohumu eklenmiş yoğurt tercih edilmesi önerilir. Ayrıca, misafirperver bir toplum olmamız nedeniyle misafirlerin sunulan her yiyeceği tüketmesini beklemek yanlış olabilir. Misafirlerin kendileri için küçük porsiyon tutmak istemelerini normal karşılamak, gereksiz gıda tüketimi ve israfın önlenmesine katkı sağlar. Private Beauty Studio Güzellik Merkezi olarak, sağlıklı beslenmenin herkes için ulaşılabilir ve sürdürülebilir olmasına önem veriyoruz. Bayram sofralarınızda keyfinizi çıkarırken sağlığınızı da unutmayın” şeklinde ifade etti.