USD38,29
%0.06
EURO43,65
%-0.12
EURO/USD1,14
%-0.26
BIST9.312,13
%-0.1
GR. ALTIN4.110,13
%-1.22
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bahattin Sürücü’den Öğrencilere Su Tasarrufu Uyarısı: ‘Susuz Yaz Geliyor!’

Bahattin Sürücü’den Öğrencilere Su Tasarrufu Uyarısı: ‘Susuz Yaz Geliyor!’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, öğrencilere suyun kıymetini anlatmak için düzenlenen bir etkinlikte buluştu. Bu program, 22 Mart Dünya Su Günü vesilesiyle gerçekleştirildi.

Bahattin Sürücü, özel bir okulda gerçekleştirilen seminerde, su tasarrufunun önemini vurguladı. Son dönemlerde yaşanan kuraklıkların, önümüzdeki yaz aylarında su sıkıntılarına yol açabileceğini dile getirdi. Sürücü, küresel iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle su kaynaklarının giderek azaldığını ve bu durumun tüm canlıları olumsuz yönde etkileyeceğini belirtti.

Başkan Sürücü, Aydın Valiliği’nin 2025 yılı sulama sezonunda uygulanacak olan havza bazlı su dağıtım planlaması hakkında da bilgilendirmelerde bulundu. Bu planda, sulama programının kısıtlı olacağı ve ürünlere yalnızca iki kez su verileceği ifade edildi. Ayrıca, aşırı su kıtlığı nedeniyle tüm üretimlerde kuru tarıma geçiş teşvik edileceği kaydedildi. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin de su sorununun gelecekteki en büyük tehlikelerden biri olduğuna dair açıklamalarda bulunduğunu aktaran Sürücü, İkizdere Barajı’nda sadece 5-6 aylık su kaldığına dikkat çekti.

Konu hakkında daha fazla bilgi veren Sürücü, Batı Anadolu’nun en büyük nehri olan Büyük Menderes’in tarih boyunca nasıl bir yaşam kaynağı olduğunu anlattı. Nehrin etrafında birçok uygarlığın kurulduğunu, günümüzde ise farklı yerleşimlerin etrafında konumlandığını ifade etti. Ayrıca, Büyük Menderes’in iklim değişikliği ve insan müdahalesi nedeniyle yaşadığı kuruma ve kirlilik sorunlarının, ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerini görsellerle destekleyerek sundu.

Sürücü, su kıtlığına dikkat çekerek, gelecekte artması beklenen kuraklık günlerinde tarım için hayati önem taşıyan Söke ovasındaki su kaynaklarının korunmasının gerektiğini vurguladı. Kuşadası’nda da su kaynaklarının azalması ve nüfus artışının su kıtlığı sorununu getireceğini belirtti. İçme suyu temin edecek Sarıçay Barajı’nın inşasının devam ettiğini, fakat baraj havzasındaki madencilik faaliyetlerinin suya zarar verebileceği konusunda önlemler alınması çağrısında bulundu.

Seminerin ardından, Ortaokul Müdürü Seran Dumlu ile Fen Bilgisi öğretmenleri Beyza Gültekin ve Sibel Akçay, EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü’ye bir buket çiçek takdim etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bahattin Sürücü’den Öğrencilere Su Tasarrufu Uyarısı: ‘Susuz Yaz Geliyor!’
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir