Meksika Körfezi’nden yola çıkarak okyanusu aşan ve 3 yıl süren 7 bin kilometrelik yolculuğun ardından Bafa Gölü’ne ulaşan yılan balıklarının habitat alanlarıyla ilgili ikinci çalıştay, Aydın Anemon Otel’de düzenlendi.
Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan Bafa Gölü Tabiat Parkı’nın önemli misafirlerinden biri, yılan balıklarıdır. Bu balıkların yaşam alanlarını ve göç yollarını iyileştirmeyi amaçlayan çalıştay, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Mahalli Sulak Alan Komisyonu tarafından düzenlendi. Geçtiğimiz Mayıs ayında gerçekleştirilen 1. Teknik Çalıştay’ın ardından düzenlenen bu ikinci çalıştayda, yılan balığının küresel ve bölgesel önemi vurgulandı. Ayrıca, dünyada ve Türkiye’deki su krizi ve ekosistem tahribatı hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Oluşturulan karar matrisi ve yol haritasıyla ilgili ortak bir değerlendirmenin de yapıldığı çalıştayda, yılan balığına dair Söke’nin yakın geleceği ele alındı. Su kıtlığı ve su kalitesi sorunlarının çözümleri için ilgili kurumların görevleri konusunda bir grup çalışması gerçekleştirildi. Çalıştay, kurumların 2025 ve sonraki 5 yıl için planlarını aktarmasından sonra sonlandı.
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, çalıştayın yılan balıklarının geleceği açısından kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Sürücü, “WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen çalıştaylara katılan tüm kurum ve kuruluşların katkıları, yılan balıklarının geleceği açısından büyük yarar sağlayacaktır” dedi. Avrupa Yılan balığının kırmızı listede kritik olarak tehdit altında olan türler arasında bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Sürücü, yılan balıklarının üremek için Meksika Sargasso Körfezi’ne kadar 7 bin kilometre yol kat ettiğine dikkat çekti. “Uzun, yılan şeklinde ve kaygan bir yapıya sahip olan Avrupa Yılan Balığı’nın ortalama boyu 60-70 santimetredir. Yılan balıkları acı veya tatlı su göllerinde, dere ve çaylarda bulunur. Ancak üreme için 7 bin km. yol kat ederek Sargasso Denizi’ne giderler. Burada yumurtladıktan sonra ergin yılan balıkları ölür ve yavrular Akdeniz sularına girerek Büyük Menderes Nehri aracılığıyla Bafa Gölü’ne ulaşır” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Gün boyunca Aydın Anemon Otel’de gerçekleştirilen çalıştayın oldukça verimli geçtiğini ifade eden EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, katılımcılara teşekkür etti.