Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, turunçgil bahçelerinde unlu bit zararlısına karşı mücadele çalışmalarının başladığı duyuruldu. Aydın’da turunçgil ağaçlarının kapladığı 43 bin 889 dekar alanda ve 162 bin 172 ton üretim ile yaş meyve ve sebze ihracatında önemli bir potansiyele sahip olan şehirde, turunçgil bahçelerinde kontroller devam ediyor. Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) projesi kapsamında yapılan kontrollerde unlu bit zararlısının mücadele gerektirecek düzeyde olduğu belirlendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, üreticilere mücadele çalışmalarının başladığını duyurdu.
Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, turunçgil alanlarında yürütülen EKÜY projesi kapsamında yapılan kontrollerde unlu bit zararlısının ekonomik olarak mücadeleyi gerektirecek düzeyde olduğu tespit edildi. Mücadele gerektiren Turunçgil Unlu Biti, tüm üreticilerin dikkatle takip etmeleri gereken bir zararlıdır. Zararlı, turunçgil ağaçlarında doğrudan emerek veya salgıladığı ballımsı maddeyle bitkilere zarar vererek, meyve dökümüne ve kalite düşüşüne neden olmaktadır. Ağaçlarda kışı geçiren ve popülasyonunu artıran zararlıya karşı mücadele önem arz etmektedir.
Tarım ve Orman Müdürlüğü, turunçgil unlu biti ile mücadelede kültürel, biyolojik ve kimyasal yöntemlerin kullanılması gerektiğini belirtti. Kültürel olarak, bahçelerde yabancı ot temizliğine dikkat edilmesi ve budama işlemlerinin düzgün yapılması gerekmektedir. Biyolojik mücadelede ise, Cryptolaemus montrouzieri Muls. (Col.:Coccinellidae) avcı böceği ve Leptomastix dactiilopii How. (Hym.:Encyrtidae) parazitoidi gibi doğal düşmanların bahçelere salınmasıyla etkili bir mücadele sağlanabilir. Bu yararlı böceklerin yanı sıra, kimyasal mücadele de yüksek popülasyonlu bölgelerde gerekebilir.
Turunçgil unlu biti ile mücadelede üreticilerin bahçelerini düzenli olarak kontrol etmeleri ve belirlenen dönemlerde gerekli müdahaleleri yapmaları önem taşımaktadır. Ağaçlarda görülen zararlı miktarına göre biyolojik ve kimyasal mücadele uygulamalarının belirli bir plan dahilinde yapılması gerekmektedir. Arıcıların da zararlıyla mücadelede alınacak önlemler hakkında bilgilendirilmesi önemlidir. Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, turunçgil unlu biti zararlısıyla mücadele konusunda üreticilere destek olmaya devam edeceklerini belirtti.