Aydın’da sürdürülebilir su yönetimi çerçevesinde yürütülen projeler kapsamında, Efeler, Köşk, Sultanhisar, Yenipazar, Nazilli ve Kuyucak ilçelerinde toplam 867 bin metre uzunluğunda drenaj borusu montajı gerçekleştirilecek.
Tarım ve Orman Bakanlığı, modern sulama yöntemlerini yaygınlaştırmak, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri ile tarım bölgelerinden maksimum verim elde etmek için çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Ayrıca, sağlıklı ve içilebilir suyun musluklara ulaştırılması ile tarım arazilerinin taşkın risklerine karşı korunmasına yönelik önlemler de alınıyor. Bu bağlamda, bakanlık, “Aydın Nazilli ve Yenipazar Tarla İçi Kapalı (Borulu) Drenaj ve TİGH Projesi” ile ilgili yeni bilgiler paylaştı.
Açıklamada, Efeler, Köşk, Sultanhisar, Yenipazar, Nazilli ve Kuyucak ilçelerinde 5 bin 790 hektar alan üzerinde 867 bin metre drenaj borusu montajı, 100 kilometre tarla içi yol yapımı ve diğer altyapı çalışmalarının gerçekleştirileceği vurgulandı. Şu ana kadar Efeler ve Yenipazar ilçelerinde 2 bin hektarlık alanda 198 bin metre drenaj borusu montajı yapılmış, 19 bin 900 metre uzunluğunda drenaj kanalı derinleştirme işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, 225 bin metreküp tesviye çalışması ile birlikte 4 bin 600 metre uzunluğunda tahliye kanalı açılmıştır. Bu projeyle, yüksek taban suyu seviyesinin düşürülmesi hedeflenmekte, taban suyunun kontrollü bir şekilde tarım arazilerinden uzaklaştırılması sağlanacaktır. Böylece, tarım alanlarında toprak hava su dengesi kurularak, bölgedeki tarımsal ürünlerde en az yüzde 20 oranında verim artışı sağlanması bekleniyor. Eş zamanlı olarak yürütülen diğer tarla içi geliştirme hizmetlerinin de çiftçilerin üretim verimliliğini artırması hedefleniyor.
