USD36,64
%0.09
EURO39,89
%0.19
EURO/USD1,09
%0.27
BIST10.840,59
%1.05
GR. ALTIN3.516,66
%-0.04
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. 102 Yıl Sonra Mursallı’daki Dostluk: Yunan Misafirler, Nostajik Ziyaretleriyle Kültürel Bağları Yeniliyor!

102 Yıl Sonra Mursallı’daki Dostluk: Yunan Misafirler, Nostajik Ziyaretleriyle Kültürel Bağları Yeniliyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aydın’ın Germencik ilçesine bağlı Mursallı Mahallesi, yaklaşık 102 yıl önce köylerini terk eden Yunanlıların torunlarını ağırladı. Yunanistan’daki köylerinin de adı Mursalli olan ziyaretçilerin, bu bölgede incir üretimi yaptıkları ve Yunanistan’daki incirle ilgili terimlerin büyük ölçüde Türkçe olarak kullanıldığı öğrenildi.

Yunanlı misafirlere ev sahipliği yapan Tansel Önder, aynı zamanda Mursallı sakinlerinden biri olarak, Yunanca bilmesinin avantajını kullanarak heyet ile diyaloglarında Türkçe ve Yunanca karışık konuşabildiklerini belirtti. Önder, geçmişten gelen dostluk bağlarını sürdürmeye çalıştıklarını ifade etti. Ziyaretin bir parçası olarak köylerindeki tarihi kiliseyi gören Yunanlı heyet, 1.5 asırdan fazla bir süredir varlığını sürdüren bazı evleri de ziyaret etti.

Mursallı Köyü’nün zengin tarihine işaret eden Tansel Önder, “Kurtuluş Savaşı öncesinde köyde yaşayan Yunanlılar 1922-1923 yıllarında burayı terk etti. Köyümüzde Rumlardan kalma bir tarihi kilise ve birkaç ahşap ev halen ayakta. Kurtuluş Savaşı sonrasında, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Yunan hükümeti arasında 30 Ocak 1923’te imzalanan Nüfus Mübadelesi sözleşmeleri sonucunda Mursallı’daki Yunanlılar ve Selanik ile Grevena’daki Türkler arasında yer değişimi yapılmıştır. Üzerinden geçen yaklaşık 102 yıla rağmen, köyümüzdeki Yunanlılarla karşılıklı ziyaretler devam ediyor. Bugün, Evia Adası’nın Belediye Başkanı da konuklarımız arasında yer almakta” şeklinde konuşarak, dostluk ilişkilerini devam ettirdiklerini vurguladı.

Önder, Aydın’ın Germencik ilçesi Mursallı Köyü’nden bir asır önce Yunanistan’a gidenlerin de orada incir üretimini sürdürdüğünü belirtti. Yunanlılar, köyden ayrıldıktan sonra Yunanistan’ın Evia Adası’na yerleşmiş ve bulundukları bölgeye Mursalli adını vermişler. Önder, “Atalarından öğrendikleri yöntemlerle Türk usulüne uygun şekilde incir yetiştiriyorlar. Kültürel bağlarımız bu şekilde devam ediyor. Yunanistan’da incir üretimi ve işlemesiyle ilgili tüm terimler Türkçe. İncir üzerine konuştuğumuzda ortak bir dil kullanıyoruz” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
102 Yıl Sonra Mursallı’daki Dostluk: Yunan Misafirler, Nostajik Ziyaretleriyle Kültürel Bağları Yeniliyor!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir